Bedrijfsruimte en wonen rukken verder op

  • In Nieuws
  • 15:46, 26 February 2019
  • 204 Views
img

In 2018 is € 21,6 mrd in vastgoed geïnvesteerd. Bedrijfsruimte en wonen slokken een steeds groter deel van de beleggingsmix op.

Dat blijkt uit het permanente onderzoek van PropertyNL Ventu Research dat online is te ontsluiten via de Calcasa PropertyNL Analyzer. Opvallend zijn de verschuivingen tussen de verschillende vastgoedcategorieën binnen dit beleggingsvolume. Voor het eerst zijn woningen de grootste beleggingscategorie, terwijl in het verleden kantoren altijd het belangrijkste vastgoedsegment vormden. Eén jaar (2010) vormden winkels het belangrijkste vastgoedsegment, maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons.

Vanaf 2012 werden woningen in hoog tempo belangrijker binnen het totale beleggingsvolume in Nederland. In zeven jaar verzevenvoudigden de beleggingen in woningen van € 1,021 mrd in 2012 tot een ongekend hoog niveau van
€ 7,821 mrd in 2018. Wonen is nu goed voor maar liefst 36,1% van het totale beleggingsvolume.

De grote belangstelling voor bedrijfsruimte in de beleggingsmarkt komt ook tot uitdrukking in de gebruikersmarkt: de opname van bedrijfsruimte maakte een forse sprong, van 3,7 mln m² naar ruim 4,5 mln m². In tegenstelling tot kantoren begint bedrijfsruimte nu het hoogste niveau ooit (uit 2008) te benaderen.

Lees het volledige artikel over de jaarcijfers 2018 in de editie van PropertyNLmagazine die komende vrijdag verschijnt of vanaf eind deze week via de PropertyNL website.