Beleggingsvolume naar ruim € 20 mrd

  • In Nieuws
  • 14:52, 18 December 2018
  • 443 Views
img

Ook in 2018 is een ongekende hoeveelheid geld in Nederlands commercieel vastgoed geïnvesteerd. Het gaat erom spannen, maar het is duidelijk dat een niveau van ruim € 20 mrd haalbaar is. 

Dat blijkt uit een prognose van PropertyNL Ventu Research op basis van de reeds verzamelde beleggingsdeals en hetgeen de komende weken nog wordt gemeld ter afsluiting van het jaar.  Vorig jaar registreerde PropertyNL Ventu Research € 22,97 mrd aan beleggingsdeals. Astrid Wassenaar, manager research: ‘Dankzij de samenwerking met alle leidende beleggingsmakelaars krijgen we een steeds nauwkeuriger beeld welke deals er zijn gedaan, zowel openbaar gemeld als vertrouwelijk. De ervaring leert dat veel grote deals tegen het einde van het jaar nog worden afgesloten en/of gemeld. Op basis van die ervaring verwacht ik dat het uiteindelijke cijfer dat wij in januari zullen publiceren boven de € 20 mrd zal uitkomen.’

Leidende vastgoedadviseurs verwachten dat dit zeer hoge niveau in 2019 moeilijk is te evenaren of zelfs te overtreffen. Zo liet Savills weten voor 2019 een investeringsvolume van € 17 tot 18 mrd te verwachten. ‘Deze stabilisatie wordt puur ingegeven door een tekort aan kwalitatief hoogwaardige beleggingsproducten. In combinatie met een positieve groeiverwachting van de Nederlandse economie, worden beleggers creatiever in type en locatie van het product’, zo schreef Savills  in het op dinsdag 18 december verschenen onderzoeksrapport ‘Dutch Market in Minutes - The future of Dutch real estate: On track towards a new reality’.

Kijken we naar de samenstelling van de stroom beleggingen, dan valt vooral op dat 2018 het jaar was dat beleggingen in woningen de markt gingen domineren. Bijna 38 % van het tot half december geregistreerde beleggingsvolume ging naar woningen. Vorig jaar leverde de tussenstand in december een percentage van 16 % op voor woningen en waren kantoren nog de grootste beleggingscategorie.

Zie voor een uitgebreide analyse van de deals in 2018 de editie van PropertyNLmagazine die vrijdag 21 december verschijnt