Ventu trekt al 495 partijen

  • In Nieuws
  • 13:58, 27 September 2017
  • 146 Views
img

Bijna een kwart van de vastgoedadviseurs heeft zich in het eerste jaar van Ventu aangesloten bij aanbodsysteem Ventu

Eén jaar na de start van Ventu, hét aanbodsysteem voor commercieel vastgoed in Nederland, telt het systeem gecontroleerd aanbod van 2096 makelaars. Daarmee is Ventu het meest complete systeem op de markt. Veel aanbod komt tot stand door research, maar in het eerste jaar zijn er ook 495 betalende deelnemers die via een kantoorautomatiseerder (onder andere Realworks, Yes-co, Skarabee en EyeMove) of via de PropertyNL Servicemodule actief met de systemen van Ventu werken. Zij krijgen terugkoppeling – de Ventu Monitor – waardoor ze sneller kunnen verhuren of verkopen.

Daarmee is na 12 maanden bijna een kwart aangesloten van de bijna 2100 Nederlandse makelaars die commercieel vastgoed in portefeuille hebben. Zo hebben onlangs de 198 leden van VBO met commercieel vastgoed een aansluiting gekregen. Hetzelfde is gebeurd met 172 deelnemers van Vastgoedpro. Steeds meer vastgoedadviseurs met grote verhuurportefeuilles als MVGM en RSP werken met Ventu en marktleider CBRE doet een pilot met Ventu.

Inmiddels trekt Ventu maandelijks circa 100.000 unieke bezoekers die zoeken naar huisvesting. Van die bezoekers hebben er inmiddels 3190 zich met een account als actieve zoeker geregistreerd op de website. Met een account kan de zoeker een eigen lijst samenstellen van panden. Via een chatfunctie kan deze worden gedeeld met anderen binnen de organisatie én met de vastgoedadviseur.

Omdat Google-algoritmes scoren op kwalitatieve content is de link met de research en journalistieke activiteiten van onderzoeksbedrijf PropertyNL belangrijk. Doordat de research niet alleen is gericht op compleetheid, maar ook op kwaliteit (research en statistiek), scoort Ventu kwalitatief hoger dan portals die gericht zijn op listings, woningen of dealmaking.

 

Reacties op Ventu Monitor

In een reeks rondetafelgesprekken met vastgoedadviseurs die Ventu het afgelopen jaar door het hele land organiseerde, kwam naar voren dat adviseurs beseffen hoezeer hun vak gaat veranderen. Ze omarmen ook steeds meer de technologie die hen daarbij kan helpen.

Er was veel feedback op de Ventu Monitor die de betalende aanbieders krijgen teruggeleverd. Deze monitor registreert van elk gebouw veranderingen in aanbod, voorraad, soort en zoekend publiek in de omgeving. Met de Ventu Monitor kan van elk gebouw op elk moment de kans op verhuur of verkoop worden bekeken.

Dat is ‘disruptief’ voor gebouweigenaren, die hun gebouw nu regelmatig kunnen vergelijken met andere gebouwen in aanbod. Andere sectoren laten zien hoe snel zulke disruptieve bewegingen kunnen gaan.

Eén punt van de feedback was dat een instrument als Ventu Monitor steeds preciezer wordt, maar dat je er vaak lokale kennis bij nodig hebt.

Hans-Robert van der Doe (DK Makelaars) verwoordde het zo tijdens het rondetafelgesprek over de regio Arnhem/Nijmegen: ‘Wél is de kunst de informatie goed toe te passen. Hoe houd je de informatie interessant en zorg je dat het behapbaar blijft voor de opdrachtgever?’

Jacco Vogelaar (Strijbosch Thunissen Bedrijfsmakelaar) wees op de noodzaak de juiste informatie voor de adviseur en zijn opdrachtgever te identificeren. ‘Om de informatie daadwerkelijk goed te gaan gebruiken, moet je tijd investeren.’

Siebe de Boo van CBRE Utrecht zei de Ventu Monitor een interessant instrument te vinden, maar kwam tegelijk met een aantal suggesties om de Monitor specifieker te maken, waardoor gebouwen en locaties beter vergelijkbaar worden. Hij denkt dat systemen zoals Ventu kleinere transacties in de toekomst zonder makelaar kunnen laten verlopen. Hij loopt daarmee voor op de markt, want Ventu gaat ervan uit dat een vastgoedadviseur vanzelfsprekend blijft in het commercieel vastgoed. Ventu is een hulpmiddel met generieke informatie die zelfs door de grootste vastgoedadviseur niet op eigen houtje kan worden verzameld.

 

Voorlopers

Sommige partijen namen het afgelopen jaar het voortouw bij het gebruik van technologie, zoals brancheorganisatie VBO Makelaar met de nieuwe voorzitter Harry Bruijniks en directeur Hans van der Ploeg. Bruijniks weet hoe ingrijpend een sector kan veranderen door technologie. Hij is veertig jaar actief geweest in de retailsector, onder andere als directielid van Albert Heijn en ceo van Laurus en Euretco.

Het eerste wapenfeit van het duo Bruijniks/Van der Ploeg was dat alle leden van VBO Makelaar die veel doen in commercieel vastgoed, een koppeling kregen met Ventu. Bruijniks en Van der Ploeg vinden dat de toekomst voor het makelaarsvak ligt in het delen van data: ‘Je kunt als branchevereniging een ogenschijnlijk veilige omgeving ontwikkelen door data vooral voor jezelf te houden. Maar doe je daar je achterban een plezier mee? Het is belangrijk dat er één partij is die de data verzamelt en analyseert. Daarom gaan we samenwerken met Ventu.’

Algemeen directeur Eddy Smit en directeur bedrijfshuisvesting Jeroen Koevermans van MVGM lieten weten dat doorslaggevend bij de keuze voor Ventu de vernieuwende aanpak is, met complete data en big-data informatie (Ventu Monitor) waarmee de vastgoedadviseur wordt ondersteund bij zijn advies aan de opdrachtgever.

Jeroen Koevermans: ‘Als partner van eigenaren heeft MVGM een duidelijke positie: we kiezen echt voor de verhuurkant. We doen ook veel advieswerk voor opdrachtgevers.’

Ook Vastgoedpro, met de kersverse voorzitter van de afdeling Makelaardij Friso van der Meulen (FrisoXpert) en Rob Overduin (operationeel manager) meent dat de toekomst voor het makelaarsvak voor een deel ligt in het verzamelen, analyseren en delen van data: ‘Je kunt als beroepsvereniging een ogenschijnlijk heel veilige omgeving ontwikkelen door data vooral voor jezelf te houden, maar doe je daar je achterban een plezier mee? In de visie van Vastgoedpro is het belangrijk dat er onafhankelijke partijen zijn die de data verzamelen, analyseren en beschikbaar stellen aan derden.’

 

Signalen van buiten het vastgoed

Ook buiten het vastgoed ziet men dat technologie een steeds grotere impact krijgt op de sector. Tijdens de afgelopen Provada toonde prins Constantijn – opvolger van Neelie Kroes als StartupDelta-ambassadeur – dat hij goed op de hoogte is van de mogelijkheden en valkuilen van start-ups.

In een gesprek met ‘Ventu-man’ Alexander Dumbraveanu en geestelijk Ventu-vader Jan Willem de Graaf zag de prins aanknopingspunten met het plan van Ventu om met big data (de Ventu Monitor) de vastgeroeste markt voor onroerend goed liquide te maken.

Prins Constantijn is gewend aan mooie start-up-verhalen, maar vroeg ook kritisch door. Heeft Ventu wel toegang tot kapitaal, maakt het verbindingen met grotere bedrijven? Jan Willem de Graaf kon vertellen over de innovatiesubsidie die Ventu heeft gekregen voor het verder ontwikkelen van real-time informatie van elk gebouw in Nederland (WBSO voor de kenner). Tegelijk zei hij dat het zonder het Ondernemend Oranjefonds (OOK) niet mogelijk was geweest om zoveel te investeren. Dit fonds is erop gericht om bedrijven met een solide trackrecord en een innovatief ondernemingsplan aanvullend vermogen te verschaffen – een financieringsmarkt die door traditionele banken door de crisis achterop raakte.

Prins Constantijn vroeg ook door over de internationale ambitie. Start-up Geophy vertelde bijvoorbeeld uitgekeken te zijn op Nederland en zich te richten op een internationale uitrol. Alexander Dumbraveanu van Ventu zegt echter dat Ventu zich eerst in Nederland moet bewijzen, maar dat het wel belangrijk is om te kijken hoe het systeem is uit te rollen in andere landen. Zijn vroegere werkgever Funda had die ambitie bijvoorbeeld niet. Ventu kan bij internationale plannen steunen op de expertise van de moedermaatschappij die PropertyEU uitgeeft, de marktleider op het gebied van cross-border transacties in het Europese vastgoed.

 

Nog meer aandacht voor kwaliteit

De feedback van de honderden vastgoedadviseurs die het team van Ventu de afgelopen maanden sprak, onderstreept dat het essentieel is dat Ventu een eigen researchteam heeft dat samenwerkt met een ict-team aan de kwaliteit van de aanbodinformatie. De meeste internetinitiatieven hebben alleen ‘whizzkids’ die het internet afstruinen naar informatie, maar Ventu controleert alles bij de marktpartijen.

Uitgangspunt van Ventu was vanaf de start dat dit het meest complete gecontroleerde aanbodsysteem van Nederland moest worden. Dat is een geheel andere benadering dan de marketingaanpak van andere aanbieders. De afgelopen maanden werd veel tijd gestoken in het controleren van aanbod volgens een strak protocol. Hierbij controleert het team met behulp van de systemen op adres, koppelt de informatie aan het juiste gebouw en ontdubbelt.

Jan Willem de Graaf, cto van PropertyNL/Ventu, legt uit waarom dit zo belangrijk is: ‘Een onvermoeide aandacht voor compleet aanbod, gekoppeld aan het juiste gebouw, is essentieel om relevant te zijn voor de zoeker en essentieel om de aanbieder de beste feedback bieden over het object waarin het aanbod zich bevindt. Alleen dan kunnen we de adviseur en zijn opdrachtgever een specialistisch instrument bieden waarmee ze dagelijks de koers van hun object kunnen volgen.’